Flanööri: Helteinen 1930-luku

Kelit näyttävät lämpenevän ja aurinkokin paistaa lähes joka päivä täällä Tampereella (ei Hervannassa, tosin).

Kevään ja tulevan kesän inspiroimana olen alkanut suunnitella lämpimän vuodenajan vaatekaappia. Sen tueksi olen tihrustellut tietokoneen näytöltä vanhoja kataloogikuvia, jotka voisin jakaa nyt myös teille. Olkaahan inspiroituneet!

Kyllä! Myös 30-luvulla oli shortseja. Erittäin rento setti, joka on varmasti hyvä todella kuumille keleille. Vinkkinä: samanlaisia shortseja löytyy Tampereen US Eagle kaupasta, brittiarmeijan ylijäämää, mutta täysin samanlaisia, mitä 30-luvulla oli. Korkealla vyötäröllä, kaksilla laskoksilla ja sivukiristimillä, kyllä vain! Varsinainen 30-luvun rantapaita oli madraspaita, joka nähdään istuvan herrasmiehen yllä.

Seisovalla herrasmiehellä on espadrilleseiksikin kutsutut jalkineet. Niitä käytetään erityisesti kuumissa maissa ja nykyään ne ovat ilmestyneet myös suomalaisten kenkäkauppojen hyllyille; tosin naisille tarkoitettuina korollisina versiona. Istuvan herrasmiehen kengät ovat ruskeat mokkaiset derby-kengät, joissa on mitä luultavimmin raakakumipohja.

Tämä kuva inspiroi minua kovasti, sillä näitä ajattomampia ja rennompia settejä ei liene mahdollista laatia.

…paitsi, että nämä saattanevat luoda poikkeuksen:

Ja sitten jatketaan lyhythihaisilla urheilupaidoilla, shortseilla sekä espadrilleillä.

Madraspaita, shortsit ja espadrillet. Oikeanpuoleinen asu on selvästi varttuneemmalle herralle, joka hakee mukavuutta.

Mikäli ei ole aivan niin kuuma sää, voi laittaa päälleen safaritakin, mokkakengät ja pitkät irtohousut. Kas näin:

Satuin löytämään itse Talvi-Vintagesta vanhaa kaupan varastoa olleen safaritakin Holland & Sherryn kevyellä vaaleanruskealla flanellikankaalla. Malli on täysin sama, mikä tässäkin kuvassa. Tämä asu on mainio viileämpiin kesäpäiviin.

Puuvillainen krikettineule on loistava valinta kesään. Neuleella saa asua helposti rennommaksi ja se toimii kesällä pikkutakin korvikkeena. Oikeanpuoleiseen asuun löytyy minulta jo palaset. Harmaa puvuntakki ja valkoiset housut.

Vasemmanpuoleisella herralla ”klassiset” tennissukat ja Keds-tyyppiset matalat urheilukengät kumipohjilla. Siis: tennarit.

Nyt mallia kaikki muotia seuraavat; eivätkö värilliset ”chinokset” ole nyt kovinkin hip?

Purjehdustyyliä 30-luvulta, lyhythihaista, raidallista paitaa, merivoimainsinistä shortsia, paitaa ja loaferia. Kipan jättäisin ehkä pois.

Jatkamme purjehdustyylillä. Vaaleat sävyt ovat sääntö, ellei oteta lukuun sinistä. Sävyt näihin asuihin löydät hetkestä, jolloin liu’ut meren tyynessä hiljaisuudessa ja näet vaaleansinisen taivaan, valkoisen purjeen sekä tummansinisen meren.

Mainiot siniset mokkakengät löytyvät vasemmanpuoleiselta kaksirivistä pukua pitävältä herralta.

Rennot ruudukot ja räiskähtelevät kuviot ovat kesäpukeutumisen ydin. Jos huomaat laittaneesi päällesi tylsän irtotakki ja irtohousut -setin, sido kaulaasi hurjan värinen huivi! Näin 1930-luvulla, jolloin lama rajoitti räväköiden pukineiden ostamista vain yhdelle sesongille.

Niillä joilla on rahaa, tosin, voivat sijoittaa boating blazeriin eli takkiin, johon sonnustaudutaan, kun lähdetään regattaan. Kuvassa takki on yhdistetty aikakauden klassikkoon, valkoisiin flanellihousuihin. Tässä mainio mariannekarkkimainen kuosi takissa. Kannattaa myös muistaa, ettei verkkopaita ole koskaan huono valinta.

1930-luvulla oli myös rantapyjamia, rantahaalareita ja rantapukuja, kuten kuvasta näkyy. Itseäni hieman mietityttää täysin samasta kankaasta tehty puku, jossa housujen parina ei ole takki, vaan lyhythihainen paita. Oikeanpuoleisella herralla jälleen mainio vaaleiden sävyjen yhdistelmä, joka on loistava kesään ja erityisesti rantakahvilaan.  Vasemmalla hepulla luultavasti jalassa myös ne edellämainitut espadrillesit , oikealla kaksiväriset kengät.

Siinä kuvia. Toivottavasti olette nyt inspiroituneet tarpeeksi kesää varten!

Flanööri

(ransk. flâneur) Henkilö, joka kuljeksii kaupungin kaduilla etsien kaupungin sielua. Tässä palstassa syvennytään melko kokonaisvaltaisesti 1900-luvun alun kulttuuriin. Käsittelen miesten pukeutumista, arkkitehtuuria, muotoilua ja muita taidemuotoja. Kirjoittaja on parikymppinen yliopisto-opiskelija Tampereelta, joka on innostunut art decosta, jugendista ja modernismista. Flanööraten edespäin!

More Posts

Comments

comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *