Flanööri: Ruskeat vakosamettihousut 1930-luvun tyyliin

Vakosamettihousuista tulee monelle mieleen 1970-luku ja oikeutetustikin näin; 70-luku oli vakosametin kulta-aikaa.

Vakosametti on kuitenkin kankaana paljon vanhempaa perua. Ne olivat 1900-luvun alussa työläisten housut, yksi vaihtoehto denimille, jota käytetiin pääasiassa vain Amerikan Yhdysvalloissa. Sitä ennen, 1700-luvulla, kangasta käytettiin housukankaana hovissa. Court breeches, vapaasti suomennettuna hovipolvihousut, olivat eräät tällaiset housut. Muita kankaita niiden tekemiseen olivat mm. silkki ja normaali sametti.

Tässä on ompelijan upealla käsityötaidolla valmistamat ruskeat vakosamettihousut. Kankaana on käytetty Brittiläisen H.E. Boxin 21:n unssin* (lähes 600 grammaa per neliömetri) paksuista kangasta. Kangas on siis erittäin, erittäin paksua. Paino vastaa nykypäivän päällystakkikankaita. Pitäisi kestää!

Taskut on tehty paksusta puuvillasta. Rakenteisiin on käytetty keskipainoista juuttikangasta.Vyötärökaistaleen vuoraamiseen käytetty vuorikangas on aivan normaalia puuvillatwilliä. Vuoritukseen käytettiin 1900-luvun alussa yleensä puuvillasatiinia (cotton sateen, cotton silesia) mutta kyseisen kankaan löytäminen ja erityisesti paksumpana ja raidallisena on lähes mahdoton tehtävä (saa siis linkittää, jos löytyy!)

Kaava housuihin on kopioitu 1930-luvun puvun housuista, mutta niitä on muokattu mm. parempaa istuvuutta mielessä pitäen.

Housuissa on hyvin korkea vyötärö, kolme sepalusnappia ja yksi, joka kiinnittää nappikaistaleen vyötärökappaleeseen. Yksi läpällinen takatasku ja kaksi sivutaskua. Yhdet englantilaiset (sisäänpäin aukeavat) laskokset. Metalliset sivukiristimet ja napit, kaikki vintagea. Ei upslaakeja (kankaan paksuuden takia), mutta lahkeet on kaarrettu niin, että ne laskeutuvat takaa alemmas kuin edestä.

Yksinkertainen kaava, mutta ei kannata antaa sen huijata: housuissa on huimasti käsityötä, kuten käsin (upeasti, lisäisin) tehdyt napinlävet. Lisäksi vyötärökaistaleen juuttirakenteissa ja sepaluksessa, johon tulee useita kangaskerroksia, on hyvin paljon työtä jo pelkän kankaan paksuuden takia. Understatementin takiahan tämä ei näy ulospäin, mutta jää pitäjän (tässä tapauksessa minun) mieltäni ilahduttamaan.

Löytyypä housuista myös tekijän lappu ja oma nimeni, tämäkään ei näy ulos, mutta kuinka suuresti tuo pieni lappu voikaan tuottaa mielihyvää?!

Upeasti tehdyt housut upeasta kankaasta upealla kaavalla. Tästä ei käsityötuote enää paljoa parane.

*Korjaus: Kangas onkin 23 unssin eli 650 gramman neliöpainoista.

Flanööri

(ransk. flâneur) Henkilö, joka kuljeksii kaupungin kaduilla etsien kaupungin sielua. Tässä palstassa syvennytään melko kokonaisvaltaisesti 1900-luvun alun kulttuuriin. Käsittelen miesten pukeutumista, arkkitehtuuria, muotoilua ja muita taidemuotoja. Kirjoittaja on parikymppinen yliopisto-opiskelija Tampereelta, joka on innostunut art decosta, jugendista ja modernismista. Flanööraten edespäin!

More Posts

Comments

comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *