Flanööri: Ruskeat varsikengät 1930-luvulta

Tällä kertaa tarkastelemme harvinaisluontoista löytöäni, nimittäin 1930-luvun alun ruskeita varsikenkiä. Kuten tiedämme jo aikaisemmista kirjoituksistani 1930-luvun kengistä, varsikengät olivat hyvin suosittuja, lähes kaikki kenkätehtaat tekivät niitä ja kaikilla oli pari. Puolikenkä yleistyi vasta 1940-luvun jälkeen, vaikka niitäkin kyllä valmistettiin koko ajan. Useimmat noista kengistä olivat mustia, sillä jos miehellä täytyi olla yhdet pyhäkengät, olivat ne mustat. Useimmat vintagekengistä, jotka ovat meidän aikoihimme säilyneet, ovat säilyneet juuri niiden pyhäkenkästatuksensa ansiosta. Myös työkengät olivat useimmiten mustia.

Tämä pari on kuitenkin ruskea. Minulla on ollut kymmeniä pareja miesten varsikenkiä, joko vain sen aikaa, kunnes joku on ne haalinut itsellensä, tai ne ovat jääneet minulle. Jokainen pari tähän mennessä on ollut musta, paitsi nämä.

Olettaisin, että jos jollain oli tuolloin, 1930-luvulla, myös ruskeat kengät, oli tällä varmasti myös muuten varaa vaatteisiin. Kuten nykyään, monet käyttävät vain yksiä kenkiä vakituisesti. Talvikengät ja urheilukengät sitten erikseen. 1930-luvun suomalaiset eivät olleet poikkeus tähän sääntöön.

Ruskeita kenkiä olen nähnyt esimerkiksi Tampereen museoissa, mutta ei niitä sielläkään ole tuhottomasti, ainakaan verrattuna niihin mustiin. Tämä pari on siis kovin harvinainen.

Kengät on valmistanut Tampereen Kenkäteollisuus Oy ja työnjäljestä päätellen ne ovat 1930-luvun alkua. Vuoret ovat kanvaasia, tikin pituus on hyvin lyhyt ja viimeistely on hyvää. Mikäli nämä siis ovat vanhemmat kuin 1930-luvun alkua, ovat ne hyvin laadukkaat. Materiaaleissa ihmetyttää kuitenkin sisäpohjan kantapään päällä oleva kuituliuska, joka on useimmiten nahkaa. Tämä lienee jotain tekokuitua, joka viittaisi uudempaan valmisteeseen. Kengät ovat myös hyvin kevyet verrattuna muihin samankaltaisiin kenkiin, mitä olen käsitellyt.

Kunto on erinomainen, mutta joku on päästänyt kengät kuivumaan ja sen jälkeen ne on otettu käyttöön ilman minkään sortin huoltoa. Päällisen nahka on päässyt halkeamaan päkiän taitekohdasta. Kenkiin on harmi kyllä laitettu uudet puolipohjat ja kantalaput. Alkuperäiset olisivat auttaneet iän määrittämisessä.

Kengän randitikkaus on tehty valkealla langalla, mikä oli tuolloin hyvin suosittua ja se tuo kenkiin tyylikkään kontrastin. Ne pienet yksityiskohdat. Näyttäisi myös, että pohjassa on suljettu randikäytävä. Pohjan päällä on siis ylimääräinen pohjanahka, joka kätkee alleen reunaompeleen.

Lestinä kengissä on käytetty hyvin 30-lukuista talttakärkistä lestiä tasakärkisellä laatikkomaisella kärjellä.

Tampereen Kenkäteollisuuden logo löytyy hihnasta kengän varresta.

Koosta sen verran, että vaikka merkitty koko on 42, on lesti hyvin kapea ja istuu harvalle juuri tuosta syystä.

Flanööri

(ransk. flâneur) Henkilö, joka kuljeksii kaupungin kaduilla etsien kaupungin sielua. Tässä palstassa syvennytään melko kokonaisvaltaisesti 1900-luvun alun kulttuuriin. Käsittelen miesten pukeutumista, arkkitehtuuria, muotoilua ja muita taidemuotoja. Kirjoittaja on parikymppinen yliopisto-opiskelija Tampereelta, joka on innostunut art decosta, jugendista ja modernismista. Flanööraten edespäin!

More Posts

Comments

comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *