Flanööri: Ooppera-avokkaat (S. Jakobsson)

Ooppera-avokkaat saavat varmasti osakseen hihittelyä ja outoja katseita. Käyttäjällä tulee olla pokkaa pitääkseen rusetillisia, kiiltonahkaisia kenkiä, joista naisten avokkaat alunpitäen kehittyivät. Ja kyllä, nämä miestenkengät toimivat inspiraationa lyhyille, korollisille ja avonaisille kengille, jollaisiksi nykyään naistenkengät tunnistamme.

1700- ja 1800-luvuilla, 1900-luvun keskivaiheille asti, saappaat olivat pääasiallinen kenkä. Hovissa ja illoin miehet kuitenkin käyttivät avointa korollista kenkää, court shoe BrE tai pump AmE. Englannissa korkokenkiä kutsutaan edelleenkin näillä nimillä uuden (highheels sanan ohella.

Iltakäytössä, erityisesti frakin kanssa, ooppera-avokkaat ovat säilyneet etiketinmukaisena vaihtoehtona. Mikäli olemme aivan puristeja, ovat ooppera-avokkaat ainoa oikea vaihtoehto, kuten myös päiväkäytössä kiiltonahkaiset ja mokkavartiset nappikengät. Tämä siksi, että etiketti on hyvin vanhanaikainen ja se muuttuu hyvin hitaasti;  etiketeissämme on edelleenkin jo aikaa sitten menehtyneitä vaatekappaleita.

Ooppera-avokkaat, opera pumps, patent pumps AmE, opera slippers BrE, olivat kuitenkin 30-luvun lopulle asti hyvin suositut frakkikengät. Täydellinen vaihtoehto siis minulle.

Nämä ooppera-avokkaat on tehty itse valitsemalleni lestille kiiltonahasta. Ennen vanhaan kiiltonahka tehtiin kyllästämällä nahan pinta lakoilla ja vernissoilla, jotka sitten hinkattiin kiillottamiseen tarkoitetulla luulla peilikiiltäväksi. Nykyään valmistustapa on hieman erilainen.

Pohjan kiinnitys on tehty liimaamalla, sillä näin kevyttä kenkää on vaikea tehdä esimerkiksi reunosrakenteella. Kääntökenkärakenteella sen sijaan kyllä, mutta tämä tekniikka on jo melko unohdettu. Kaava on melko yksinkertainen, ja siinä on vain yksi sauma kantapään kohdalla.

Kengän suuaukon reunassa on ripsinauha ja samaa nauhaa on käytetty myös rusettien tekemiseen. Pohjissä on viimeisenä silauksena messinkinauloin kirjaillut nimikirjaimet.

Kengät on valmistanut käsityönä suutari Sakari Jakobsson.

Flanööri

(ransk. flâneur) Henkilö, joka kuljeksii kaupungin kaduilla etsien kaupungin sielua. Tässä palstassa syvennytään melko kokonaisvaltaisesti 1900-luvun alun kulttuuriin. Käsittelen miesten pukeutumista, arkkitehtuuria, muotoilua ja muita taidemuotoja. Kirjoittaja on parikymppinen yliopisto-opiskelija Tampereelta, joka on innostunut art decosta, jugendista ja modernismista. Flanööraten edespäin!

More Posts

Comments

comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *