Sötsaksblandning – Meripihkaa

Toissa päivänä käväisin Hämeentien kirppiksellä Hämeenlinnassa (http://www.kirpputorihaku.com/kirpputori/hameenlinna/hameentien-kirppis). Kirpputori on usein varsinainen aarreaitta ja pitää sisällään sellaistakin tavaraa ja vaatetta, joka tuntuu kuolleen sukupuuttoon monilta muilta kirpputoreilta. Tällä kertaa mukaan tarttui yhtä sun toista vanhaa, joista ehkä myöhemmin lisää. Erään pöydän rihkamakorulootasta löytyi meripihkakorua muistuttava rintaneula. Tämä löytö herätti alkuun vain sellaisen ”ihan kiva”-tunteen, mutta kahden euron hinta puhutteli ”täytyy ottaa, kun halvalla saa”-aivopuoliskoani.


Kotona pyörittelin korua käsissäni ja huomasin taustapuolella pienen pienet leimat, joista luupilla katsottuna sai selvää: tähti, sirppi ja vasara sekä p875 ja tekijän leima (kyrillisten aakkosten [Jaa] (R väärinpäin) sekä K ja numero 2 tai 7.). Eli Neuvostoliiton ajoilta, siis luultavasti aitoa meripihkaa. Netistä selvisi, että kyseistä leimaa on käytetty 1958 eteenpäin ja että numerosarja merkitsee korun hopeapitoisuutta, koru on siis hopeaa!


Tässä vaiheessa olin jo aivan innoissani, mutta ei siinä vielä ollutkaan kaikki! Lisäksi yhdessä korusta roikkuvassa meripihkakoristeessa on sisällä hyönteinen! Vanhana ”kivikoirana” (meillä on aina kierretty kivimessut ja kannettu taskut väärällään hienoja kiviä kotiin) tiedän sen verran, että se nostaa arvoa huomattavasti.


Olihan tämä koru sittenkin siis enemmänkin kuin ihan kiva ja hintansa väärti. Vielä jäi kuitenkin mietityttämään korun todellinen ikä ja korun tekijä.. (Josko joku ystävällinen osaisi valaista asiaa?)

 

Sötsaksblandning

Sötsaksblandning - tarinoita tavarataivaiden (kirpputorien) takaa vintagehengessä.

More Posts

Comments

comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *