Yleisönosasto: Kirje

Uutistoimituksemme vastaanotti seuraavanlaisen kirjeen.

16.7.1941 Viipurin maalaiskunnassa

Rakkaani, täältä kaukaa tervehdin sinua. Kuinka olet voinut, ja onko kaikki hyvin? Vieläkö on saanut jonkinlaista ruokatarvetta vai onko se vähäkin alkanut ehtymään? Saitteko sen saunan katon korjattua?

Minulla täällä on kaikki hyvin, ainakin vielä toistaiseksi. Olen saanut olla terveenä ja myöskään nälässä ei ole tarvinnut olla vaikka ruuan laatu ei hääviä olekaan. Mutta parempi niin kuin kuunnella vatsan kurinaa.

Kerrankin ei tarvitse välittää sensuurista kirjettä kirjoittaessa, toki tiedät jo syynkin.. En ollut uskoa onneani kun Kemppilän Arvo kertoi saaneensa muutaman päivän loman ja lupasi tuoda terveiseni sinulle, ainoani.

Juhani Salokannel on nykyään samassa komppaniassa kanssani, saimme parikymmentä täydennysmiestä toissa viikolla ja hän tuli siinä samassa ryhmässä.  Voit uskoa hämmästykseni kun hän saapasteli vastaani ja tervehti minua. En ensin tuntenut häntä kun ei oltu tavattu moneen vuoteen. Kyllä hän virnuili kun näki hölmistykseni. Hän on nykyään vääpeli.

Pääsin viime viikolla käymään pitkästä aikaa Viipurissa kun Juhani määrättiin hakemaan varastolta tarvikkeita. Hänen käskettiin ottaa kaksi sotamiestä mukaansa kantamaan. Minä tottakai ilmoittauduin kärppänä vapaaehtoiseksi, samoin Pilkkakankaan Jouko. Muistathan, rakkaani, Joukon? Olenhan usein kertonut hänestä ja hänhän kävikin meillä välirauhan aikana.

Jouko oli säästänyt kolmen viikon tupakka-annoksensa ja hän teki vaihtokaupan yhden naapurikomppanian kaverin kanssa. Uskotko, hän sai toimivan kameran muutamilla tupakka-askeilla. Nauroimme Juhanin kanssa , että aika kettu mieheksi. Jouko otti kameransa mukaan Viipuriin ja näppäsi siellä kuviakin. Mielestämme hän on aika hyvä kuvaaja, vai mitä sanot, armaani?

Minäpoika käytin tilaisuutta hyväkseni ja samalla reissulla kävin Elina-serkun luona Linnakadulla. Kyllä hän hämmästyi kun näki nokiset naamamme eteisessään. Hän ei ole muuttunut mihinkään- vaikka on sota ja pula-aika, hän harmitteli kun ei ollut tarjota korvikkeen kanssa muuta kuin korppua. Kultainen serkku..

Vaikka tanssiminen onkin kiellettyä niin pääsimme pitkästä aikaa vähän kokeilemaan sitäkin. Ethän, rakkaani, suutu? Tiedän kyllä että siellä kotona raadetaan aamusta iltaan jotta saatte pidettyä talon pystyssä, mutta toki täälläkin tehdään muutakin kuin huvitellaan.. Kun menimme serkkua tapaamaan, hän teki lähtöä ystävättärensä häihin. Meitä vähän hävetti kun sillä lailla ilmoittamatta tulimme kyläilemään mutta serkku vain totesi että nyt juodaan korvikkeet ja sitten lähdette häihin. Kun koetimme estellä, että eihän meitä ole kutsuttukaan niin Elina totesi ykskantaan että minä kutsun teidät. Niin sitä sitten mentiin.

Vihkiäiset olivat mielestäni kauniit. Morsian, se Elina-serkun ystävär, oli onnistunut saamaan jostain valkoista musliinia morsiuspukuunsa. Sulhanen oli joku luutnantti, kukaan meistä kolmesta ei tuntenut häntä.

Siellä soitettiin kolme valssia, vaikka nyt onkin tanssikielto. Juhani haki tanssimaan erään morsiamen ystävättären, minä tanssin serkun kanssa. Kun lähdimme sieltä niin nauroimme Joukon kanssa että taitaa Salokanteleen pojan poikamiesaika käydä vähiin. Sen verran näytti katse hakeutuvan tähän nuoreen neitiin jota hän oli tanssittanut. Ja mikäs, kaunis kuin kuva. Sen voit itsekin huomata, rakkaani, vaikka ei hän sinulle vedäkään vertoja..

Saatoimme tämän Ester- neidin kotiinsa  kun meillä kerran oli auto käytössä. Juhani on kirjoitellut neidin kanssa yhden kirjeen verran.

Pääsimme varastolle viimein iltapäivällä. En enää ihmettele että miksi Juhani oli saanut käskyn ottaa kaksi vapaaehtoista yhden sijaan- automme lava tuli täyteen laatikoita. Siinä oli kannettavaa kolmellekin. Jouko otti meistä kuvan automme vierellä ennen kuin aloimme nostella tavaraa kyytiin. Voi kuulemma laittaa kotijoukoille terveisiä että näin särmiä poikia täällä vielä ollaan.

Varikolta tullessamme Jouko käski juhania ajamaan lenkin. Hän halusi käydä katsomassa Nurmin kartanoa, se kun oli saanut osuman pommituksessa. Kävimme katsomassa sitä ja kyllä näytti pahalta, yksi kulma oli sortunut kokonaan. Tuli jotenkin haikea olo, sellainen että todellisuus lopullisesti pakottaa unohtamaan lapsuuden ja nuoruuden aurinkoiset onnenpäivät turhuutena ja katkeroittavana. Muistat varmasti, armaani, kuinka kaunis se kartanon päärakennus oli ennen sotaa, silloin kun kävimme tuoreena kihlaparina Viipurissa.

Tiesitkö muuten että meidän kylältä on täällä kolme naista lottana? Minä en tiennyt. Käytiin poikien kanssa kolmeen pekkaan muutama päivä sitten tuossa lähellä olevalla kansakoululla kun siellä on lottien kanttiini. Juuri oltiin istuttu pöydän ääreen korvikkeen kanssa kun tunsin taputuksen olkapäälläni ja naisääni kysyi että eikös sotamies aio tervehtiä? Et arvaa, aarteeni, kuka siinä oli. Riikka sieltä meidän sarapellon toiselta puolelta! Hän sanoi että hän sai tänne vähän aikaa sitten komennuksen ja hänen molemmat siskonsakin ovat täällä. Kaikki käskivät toimittamaan oikein paljon terveisiä. Jouko ei enää lähde mihinkään ilman kameraansa ja niinpä hän otti meistä kuvan.

Rakkaani, kun aloin kirjoittamaan tätä kirjettä sinulle niin meidät oli juuri käsketty valmistautumaan siirtoon, etulinjaan. Aikaa yksi päivä. Sieltä on nyt muutaman päivän ajan kuulunut aikamoinen jyske ja voin kuvitella että siellä on pojilla kuumat paikat. En tahdo hermostuttaa sinua, armaani, vaan voit uskoa että reippain mielin täytän velvollisuuteni isänmaata kohtaan. Ole urhea, rakkaani, ja älä menetä uskoasi tulevaan. Jos Jumala suo, niin vielä tulen takaisin luoksesi ja silloin ei mikään voima saa minua enää eroamaan sinusta, aarteeni. Ja jos toisin käy, niin tiedä että olet viimeinen ajatus mielessäni.

Pidä huoli itsestäsi ja äidistä.

Sinua ikuisesti kaipaava ja rakastava,
miehesi Marcus

Uutistoimitus

Uutistoimitus pitää huolen, että kaikki ovat ajan tasalla vintagemaailman tapahtumista. Lähetä uutisehdotuksesi osoitteeseen uutistoimitus(at)fintage.net

More Posts

Comments

comments

One thought on “Yleisönosasto: Kirje

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *